Saturday, March 19, 2011

MAssaGe + tips cantik

asalamuaalaikum~~

ari nie aku cuti~ yes C.U.T.TI ramai owang cuti yea.. ( dah jgn nak wat seolah2 ang ja yg cuti ya)..hhehe
hum gila nya aku bantaii tidoq..coz ptg semalam pas balik keja..aku g mengurut..coz badan aku memang asa teruk sgt..may b gak cara tido yg x bapa nak betol kot plus badan agak berangin..( x mo kentut)hahhaha..tp memang best akak tu ngurut...skrg susah nak cr tempat ngurut yang mcm dulu2...yg x sakit then leh lega stress...kunun mcm la stress sgt..(lempang sket)..

best akak tu ngurut..dia wat kat umah je..then murah..hehe..massage dlm 1jam 3o mint just rm 40 hengget je..skrg nie mana nak cr yg mcm tu,.
ahaks..bukan nak berkira tp seyes aku ckp..memang kualiti tu yg penting..
sebelum nie aku ade g urut dekat thai massage spa..
gila punya dia lipat..nak menangis gak aku..tp salah sendiri gak..so x yah nak salah kan sape2..hua..

akak tu ngurut dr ujung rambut sampai ujung kaki..,,..wahhh mcm nak tido je aku asa,..ahaks..

tp akak ni aku solute lah kat die..ahaks..die baru je umo 30 okesh!..housewife lak tu..then die nie baru je grad.tp slim n cantik..kalau jupa kat lua owang x tahu pon die ade anak 3 !..
plus die ni ramah sgt..die leh wat duit mcm tu je..
tp bila aku call die nak ngurut..x leh ari tu gak boleh..coz die ramai client..so leh bayangkan x service akak tu cmm na?
hohoh..aku suka akak tu nya style..
die bgtau apa yg perlu kita pantang..sebagai perempuan...
bagus..tips2 dia suma berguna....
kat kg pon susah dah nak cr mok cix yg massage ...kalau ada pon..kita kesian kat die nak urut kita yg muda ni..xda energy ( cewahh padahak mok cix tu kuat more than ang la) T________T

akak tu juga ada sauna kat umah..so die ada pakej yg lengkap ..tp yg best for bride to be!..kua3..
ok..kat sini aku  nak share sket pasal pantang larang...T________T yg akak tu share ngan aku..

walaupon tuk owang yg berpantang bersalin..( ade lak sangkut paut ngan aku??) haha..just nak share..

1) jgn sekali kali minum AIS..memang bahaya ..kesan nya masa kita agak berusia nanti..memang kdg2 x leh nak elak..betol x? so x pe..minum sket je dan lebih kan air suam....coz AIS kan buat peyot kita ni cepat memboyot..( boroi)..nak cm tu? seyes aku ckp pakai baju memang asa x yakin langsung!

2)lepas makan jgn terus minum air..bia selang dlm 15 mint baru ambik air..tu pon lepas makan nasi ..ambik air limau suam kalau boleh jgn dengan gula..sbb nya nasi yg kita ambik td dah "bergula" sebelum makan ambik buah dulu...."( lepas makan jgn sekali2 ambik teh coz teh akan mengumpal nasi2 td / alkisahnya susah nak hadam)

3)bangun pagi2..kalau kita nie betol2 nak jaga badan supaya cantik sampai ke tua..(ceh2..aku cita2 mcm tu la padahal memang aku x cantik..tp aku nak SIHAT supaya x nyusahkan husband) kah2..kununnn) kita perlu minum limau suam + madu) amalkan setiap pagi..insyaAllah..badan akan cergas + young sokmo!..kah3.

4)makan nasi tu kalau boleh 1x/day..kalau malam lapa sgt..ambik milo "0" + biskut ingat!! milo tu kena kosong je ya!...milo jgn ambik lebih dr 1x sehari!..cewahhh.

4) kalau kite keje dlm econ je sokmo...memang badan kite nie mcm terhidrat sket..plus mcm aku nie keja syif bagai..memang kuwaang minum air ...kita x asa dahaga..dengan itu..WAJIB,..ambik air masak bnyk2 ya..kulit kita x kering nanti..nak elok lagik ambik air yg ditapis..x yah masak..kita dapat mineral2 air tu ya!.
.
5)ok..kdg2 kita memang susah nak elak dr makan makan kari + sayur lemak +atc..tu memang aku akui sendiri..tambah kalau aku balik kg...mak aku akan masak mcm2 "gulai" yg santan dia freshhhhhhh lagik..berkepuk lemak santan tu duk elo2 kat aku!!!!!!kalau balik 1 week..dlm 5 ari tu dah comfirm "kari"+ sayur lemak"..aduyaiii...oleh yg demikian.masa kita nak makan tu kena beringat ya..ambik dlm kuantiti yg sedikit..tp makan pelan2..ikut sunah Rasulallah..kita akn kenyang ..lepas makan tu..break 15mint..ambik air suam + limau panas..lebihkan limau tu..coz nak potong lemak2 santan tu nanti.. dan kalau boleh kita leh ganti santan td ngan susu cair..sedap gak weh..x caya ? try ar..

6)kalau boleh dlm keta or dlm h.bag kita mesti selalu ada air mineral ..biasakan diri mcm tu..nanti kita akan sentiasa minummm air..so badan asa segar n kuwang lapa...

7) kalau boleh kita biasakan diri makan buah + yogurt..fuhhhh sedapp wehh aku dah try ngan epal ijau + yogurt..nyumm...kecor air liur eden...

8)cita pasal makan je kan..nie nak cita pasal nak tido lak..kalau nak tido kena biasakan kaki pakai stokin..nak elak dr masuk angin..kipas pon jgn yg sejuk sgt..kalau kite pakai aircond .jgn biasakan sgt ok,.potensi dpt asma. badan cepat asa letih

9) kalau tuk yg dlm berpantang...kita kena ready ngan kelengkap bersalin tu contoh yg basic kena ada..mcm tungku,, bengkung, jamu2 sket..
kena betol ikut time tungku..kalau boleh kena berpantang dlm 60 ari..masa tu betol2 badan kita asa sehat ..
mandi dlm 1x je sehari..tu pon pagi..air mandian lak..kena campur daun2 sket..antara daun2 yg aku ingat akkak tu bgtau..daun pandan,daun mengkudu, daun apa entah lagi..aku x ingat coz cm bnyk sgt lak pulak..nanti aku tanya len..haha..almaklum la aku jauhhh lagikkkkk ngan "berpanntang" tu..haha..so sebagai perempuan aku just nak share...makanan lak..ambik sayur sawi setiap hidangan..jgn ambik yg "berkuahhh" langsung ...ikan lak yg bakar2 je yea!..x leh yg berminyak2..lepas makan ambik air 1/5 cawwan je..jgn lebih..nasi jgn bertambah..bahaya..."nak badan cantik ke x?"tu je ingat kalau aasa nak tambah lagik...berbengkung lak kena selalu..hari2 ya!..hari-hari.."!!! tu kena ingat!..jgn tinggal..
insyaAllah badan akan cantik dr sebelumnya...tp kalau yg betol2 nak diet pon leh amalkan mcm owang berpantang..tp yg bezanya kita kena minum  air bnyk2...bnykkan sayur n ulam..
aku dulu selalu abihkan nasi kakak aku time dia berpantang..sedappp weh..mana x nya nasi kena makan time panas2.x leh sejuk langsung..minyak nak goreng ikan haruan pon xleh yg cycle 2x..bland ikan bilis goreng tanpa minyak ..+ lada hitam sket..fuhhhhhhh....siap betambah2 lak aku..
dah
dah,
merepek dah nie

ok lahh..tu je yg aku nak share ari nie...len kali aku share lagik!..
asalam...






2 comments:

♥ LULU ♥ said...

wah...thnks share..hehe..bestnye dpt urut..lulu x tahan la kene urut..geli..hehe..

join tau cntest lulu! ajak yg len2 skali...

Mirza said...

babe....akak ngurut tu stay area mna eik???