Sunday, March 25, 2012

owang lain ada yg x kesah pasal photographer tuk "big day " ?

^____^

asalamuaalaikum...


entry kali ni ..berkisar tentang dunia " gambar "..minat atau seni yang perlu ada dlm jiwa seorang
" tukang ambik gambar "???

perlu dia sensitif? dengan semua yg berada di sekeliling ?
kena  "gambarkan "gambar yg bakal kita shoot tu akan jd mcm mana yg kita nak dengan sedikit sentuhan software   "touch up" nanti
bg aku..
x perlu edit yg terlalu "melampau " sbb boleh hilangkan mood atau gambaran "perasaan gambar "tersebut
kita perlu camera yang terlalu canggih utk hasilkan gambar yang terbaik?

ohh aku rasa x perlu! tp teknik dan skill tu yg "amat penting "!
ramai  yg aku tgk guna camera biasa pon hasil dia leh dibanggakan jugak! cuma kalau kita guna dsrl ni..banyak membantu dr focus , pencahayaan, kelajuan sesuatu gambar yg kita leh shoot bergantung kepada engine slr kita!  (( anggap je ejaan tu betul ya )) ^_________^



( ( wehhh skemaa gila entry kali ni!! ))keh3!

ni fitri @cousin aku!
hmm masa ni mood x bape nak best!
ahhaha

yg ni aku guna "auto mode "
sbb masa tu aku baru nak nak berkenalan dengan cik non !

ni  la cik non !
 ..x ada lense extra utk dia lagik!







ni lens utk jadikan gambar lagik cun!
50mm f/1.4
ni bakal jd geng baik cik non kita nanti ( keh3 )
memandangkan ada bnyk agenda tahun ni yg lebih penting..
rasanya..akan tergendala lagi la ..cik non punya program! 

ok 
yg kiri tu tak edit!coz guna 5.2 mgpx htc punyo ja
then the other side..
edit melampauu sehingga ilang "seri " atau nyawa gambar tersebut! ( kah3)
ok lah..
bye3 asalamuaalaikum..




2 comments:

Pocket said...

50mm memang terbaik,
harga pung tak lah mahal sangat,
mampu lagi nak capai.

n kalau kita guna F1.4 tu utk tangkap gambar orang, tangkap dari sisi pipi kanan kalu.. mata kanan in focus,
mata kiri daaaah OUF.
tu yg besh tu..
(Dlm masa yg sama tu gak la yg tak besh tu)

yes, tak perlukan alat yang besh utk nak tangkap gambar yg lawa.
tapi mudah nak jadi lawa kalau alat alat nya besh besh :D

cAmca Dan GArpu said...

hi en pocket! memang terror eh dlm photography ??wahhhhh boleh turun ilmu sket ni..