Friday, October 23, 2015

Jgn ckp la ....obesssesiiii

Asslamuaalaikum..

Ok..cerita obes dengan berat badan ni lom lg tamat..in sha Allah..kalau boleh tak nak give up..heheheboleh cengiitu?..

Aku bukan jenis displin bab2 kena istiqmah dengan satu produk...
Nak2 kalau testimonial produk berlambak2 kat intsa atau fb..dah ang asa? Boleh tahan?
Asa mcm nk oder sok terus dpt..kalau boleh dengan result sekali semua nak fast..
Kalau semingu aku telan..x ada kessan..aku cop n band terus kaata..ok kali ni aku tertipu..pasahal aku yg kena band patutnya dr beli apa2 produk pun..senang.

Aku asaa aku nk PRINT besar n BERWARNA gambar sebelum gemuk dan dlm keadaan gemuk..aku nk tampal dekat cermin bilik pantang nanti...hahahaha..mesti en bobot akan stress bila dia yang tengok gambar tu..ye la..penuh frame cermin kot..hahahha

Tu salah satu solution yang aku kena buat untuk aku pantang kaw2 kali ni..hahaha
Dan memang stress kalau kita dah mula tak ada baju yang sesuai untuk pakai..haaa tu yang buat aku kemurungan..ahahaha padahal masa melantak xada lak nak murung kan..

Bnyk yg aku baca..list penting untuk dapat kan balik berat yg cun mesti buat mcm  ni

1) compem dan sahnya kita mesti makan jamu untuk panaskan badan kita yang memang mudah sejuk dan lemau ye la..kan da bersalin urat yg terputusss tu terlalu bnyk..so mudsh bentan..emosi jgn ckp la...dlm bnyk entry yg aku baca..review pasal produk herbs yang best mcm nona roguy.so masa danish dulu.memang aku ambik nona roguy ..bengkak susu kot..then sgt bagus..badan asa fresh n segar...huiii giutewww..hehe..agak panas so aku pernah kantoi ngan mak ..bedal milo ais satu gelas besar..sape suruh org dtg melawwat mak hidang air tu ?cuba hidang air akar kayu..bg sama2 merasa..haaa baru la..aku asa bahagiaaa...sorry sedikit emosi..keh3.nona roguy jugak dia x effect baby..so kita boleh telan dengan penuh displin dan pengharapan berganda yg kita akan cun seperti sediakala..tgn kt bahu,,mata keatas,,ahhaa

2) bengkung..
Hmmm nii aku ringkaskan nya ya..sbb aku tak berapa istiqamah.bab ni dulu..so skrg menyesal pun tak guna..cuma leh tekad ..untuk kali ni..aku bengkung 24 jam.haaa mampu??bengkung ni lak aku beli yg custom made ikut ukuran yg aku nak..ye la..dengan ketinggian 169 bengkung yg dijual hanya ngam2 lepas peha sket je..x cukup..x cukup..utuk dapatkan cutting model..ahahhaa.model tu...ok x salah kan..dream big..huahua..
Yg ni nanti aku gtau kat mana leh daoatkan..sbbnya aku baru je oder..so bila da dpt nanti aku akan postkan entry pasal bengkung baru tu..harga pun jimat..ye la personal custome made kan..
Hasil bacaana aku lg..masa nak benngkung tu..pakai la losyen panas or sapu kat bahagian perut or peha .kat mana yg terbabit dengan bengkung la ..jgn miss w,pun sehari okeh..bila asa give up..cepat2 tengok gambar kietika kurus..haaaaa gitu la lebih kurang..cewwahh.

3)bertungku..
Yg ni pun aku bnyk cilok tipu mak..huhu..mak antar tungku kat aku pagi dan petang..bila tungku waktu pagi..haaa bayangkan pg sejuk banget...kena tungku panas..haaaa memang syiokkkk gila tido weh..sedar2 tungku da sejuk..mak pun dtg nak ambik tungku..ha kunun time tu aku pun mcm sibuk tungku..hhehe padahal ikut tu,,aku yg rugi...bila ptg lak..time tu la danish merengek minta perhatian..so aku tak leh fokus tungku..hahahah alaasaannn
Based org lain yg beerjaya kurus tu..dewang bertungku selama yang boleh..sbb masa tu rahim boleh kecut dengan cantikk dan dapat keluarkan darah nifas kita yang berbaki kat dalam. Dengan lebih cepat..rahim kita sihat..kita pun akan berseri dan tak pucat...tak letih sbb urat kita x kembang..

4)mandi air herba
Haaa y.g ni aku suka,,sbbnya umah mak air memang sejuk tahap gaban..nak2 bila waktu pgi..tp bila kena mandi air herba ni,,kita kena mandi ngan air suam..uihhhhhh bahagaia kot..dah la wangii..ja..badan kita akan segar dan assa bersih berseri2 gitu,,time tu jugak lak,,aku lulur buatan sendiri..senang gila lulur buatan sendiri tu..
Garam halus
Gula perang
Serbuk kunyit
Minyak zaitun..
Haaa kulit licin gebu kot lepas mandi tu..
Aipss satu nak oesan jgn nak shampoo bagai ok..nanti sngin sejuk ,.ssusah

5) lepas mandi air herba tu..
Minum air akar kayu lak ye..
Yang aku baca ..dewang berjaya kurus dengan istiqamah minum air akar kayu atau air herba..
Resepi yng aku dapat conth nya mcm nj

3 hari pertama pantang.minum air kunyit sebelum breakfast atau dicampurkan dengan daun inai..minum ari2 pun ok..kurussss kot .hehehe

Ok lepas dua minggu ke mcm tu..
Lada hitam +jintan manis+jintan putih+dan sedekit halia
Campurkan semua tumbuk lumat
Campurkan air oanas suam tapis dan minum air ..minum setiap pg ya..

6) bertangas..
Yg ni aku tak pernah buat.. Aku hanya buat sauna tu pun lepas pantang dah..xleh buat ari2..aku jenis darah rendah..cepat nk pitam..so jd khazanah je laaaa..huahaa
Sepatut nya setiap ibu yg dah bersalin perlukan tangas ni..huhu
Ok tangas kering and basah...perlu ok..perlu..so moh kita lepas ni yaaa ..berusaha keras hahaaaa

Dah dah..dah..nanti aku update lg pasal pantang ni ya..nak kuar lunch..asa nk makan nasi kukus ayam rempah dengan aiskim mesia ...aduiii

Ok bye asalamuaalaikum




Wednesday, October 21, 2015

Tak sabar aku nak pantang dengan gigih

Asalamuaalaikum..

Tengok title atas memang tak leh nak blah.hahaa sbbnya sekarang aku memang tengah gigih sebey tips/petua/rahsia semua berkenaan untuk KURuS..kau ada..?hehe aku tak nak ulang previous pantang dulu..memang kejam pada diri sendiri..mana tak nya semua pantang mak aku ckp "tak boleh"aku jawab tak apa mak..skrg dah csnggih..ada ubat..ok sekian..

Sedih betul.

Sekarang berat aku dah cecah 74kg..padahal time danish dulul..time nak bersalin sgt dah ..yg ni..hahhaha baru nak cecah 36weeks..kembang jgn ckp la..
aku tak slahkan makanan ok..mana tak nya mlm nak tido..aku dengan tanpa asa bersalah dengan usus aku bantai nasi minyak sambil dlm ati.." Tak pe..pantang nanti aku x ngadap dah semua ni"boleh percaya?hahaha

Proses keterujaan nk kurus ni bila mana aku tengok en bobot dah makin kecik kurus..aku lak mcm no 10 bila duduk sebelah..
Nak2 lagi..bila time aku lipat baju sn bobot..aku asa semua baju dia kecik..semua seluar dia kecik..
Kenapa ????sedih weh..sbb bila pakai baju en bobot pun aku asa ketat ..sendat.
Bila naik keta lak..diri sendiri asa keta yg en bobot drive senget sebelah aku..time tu aku gelak kuat gila...tp dlm hatiii menangisss mengenang diri oiii..hahahhahaa
Sampaii aku paksa danish duduk belakanb tp side en bobot drive kunun nk bg balance.hahhahahaha.

So aku gigih google semua tips untuk kurus dlm pantang sambil full bf..in sha Allah..aminnn
Tp aku takut cmm dua tahun lepas ..keterujaan aku sama gak ..tp bila time pantang betul.
Abih semua aku skip..hehe kunun busy jaga danish siang mlm..kununn.nak bengkung pun aku ikut suka nak pakai..

In sha Allah..next entry aku share semua resepi yg collect dr google..aku cantumkan kat sini..huahia
Bye2 asalamuaalaikum


Tuesday, July 28, 2015

bertukar kepada TATI skin care pulak

asalamuaalaikum

Dalam bnyk review skin care TATI ni boleh dikata kan skin care terbaik jugak yg aku tengok..so aku pun bertukar ke Tati..dan result nya nanti aku paparkan sini ye..
dan best nya tati ni set dia amat jimat dan mudah nak apply tak berminyak dan mudah nak rata kat skin muka kita ...soft and ringan gituewww hehehhe


dan yang best nya jugak TATI ni dah datang dengan kelulusan KKM..haaaa tak yah nak susah ati tak safe ke apa okeh

AKu mengaku disinii kulit muka aku jeragat agak meriah dan kulit kering ..haaaa nak2 pregnant ni lagi la dia rancak berjemaaah kat muka kan..hehehe

tp dun worry jgn risau TATI akan selesai kan janji kita kena rajin laaaa sket ..hahahha

so kat sini aku list kan product
 dia yang dia ada dlm satu set


 SET 5 IN 1 TATI SKINCARE :- Beauty Soap- Day Cream- Night Cream- Sunblock Cream- Treatment Cream

TATI SKINCARE SOAP : NOT150200978K
TATI SKINCARE DAY CREAM : NOT150200976K
TATI SKINCARE SUNBLOCK : NOT150200977K
TATI SKINCARE NIGHT CREAM : NOT150200975K
TATI SKINCARE TREATMENT CREAM : NOT150200974K


haaaa tak yah tunggu lama2 untuk cantik kan kulit kita..


nak bantuan cara pemakaiann

pm sini 010-7070221
mesti tak nyesal beli 




5 item untk satu set
berbaloiii kalau kita pakai
selamat

ok2 nanti kita update lagi tati ni ya
kalau nak try roger 010-7070221
asalamuaalaikum

Thursday, July 23, 2015

dah raya ..tapi masih sama

asalamuaalaikum

alhamdulilah kali ni ...dapat lagi aku beraya dengan mak ayah ..walaupun kali ni memang berbeza sesangat dengan baju raya aku tak ada! ok LANGSUNG ...tapi raya tetap raya kan..mungkin dah jadi level mak2 ke eh dah timbul asa baju raya tak penting mana untuk aku pakai?hehheh
padahal aku tension dah agak meroyan bila semua test baju kurung semua mcm ibu nyamuk yang kenyang..montel gituueeew..dan automatic mood nak berbaju raya terus gone! ( ada aku kesah aku bedal pinjam baju kakak aku yang g sekolah ari2 tu hehhe) bukanya orang nak tanya


raya kali ni turn aku untuk balik kg..yahooooo! pagi selasa en bobot landed ptg tu gak aku hint.."agak2 kol bapa kita nk gerak ya?" hehhe dan tak disangka jawapan en bobot buat kan aku terharu ..mula2 aku ingat."perli ke ni?"
en bobot "..lepas berbuka terus kita gerak "
aku :"hmmmm tak awal sgt ke ?"( padahal dalam hati ..kita berbuka dalm keta je pun ok ")hahaha
       xpe..dlm kete nanti kalau b penat gtau je ya..leh syg drive "( kauuu mampppoooo nak bodek gitu ??"hahhaa pemanis org kata..
en bobot :" hmm tgk lah "

 dlm keta bapa minit lepas tutup gate..
aku :" hmmm letih kan ari ni dah la keja ptg td..g clinic check up baby semua ..ramai org..bla..bla..balik umah kesah ke danish..kemas umah..pack barang..ye lah b kan kata nak balik lepas buka..kalau mid nite leh syg tido dulu ke ape.."hahhahahhahhaha ( dlm ati aku tgh calculate bapa minit respon en bobot lepas tu )

en bobot :" ohhh eh ?" tido je la..b nak drive ni.."
aku :" eh xpe la..syg kan nak teman b"...( lepas tu aku nguap2 bapa kali ) hint yang aku letih bebenorrrrrrr
en bobot :" tido je "

lepas tu aku  tido mcm nyamuk kenyang yang tunggu nak betelur "hahhahhahaha sambil nyanyi lagu raya dlm hati ...


siap demand" hmmm nanti berhenti kat mana2 nak? ..lapar gilaaa nii kalau boleh tak nak kat RNR ..hehehe


dan aku asa perjalanan aku terlalu singkat...tup2 dah sampaii dan aku tgk jam..around 8 jam en bobot drive seorang diri ..pastu aku dengar en bobot kata something yang seram
ada patung bernyawa pakai baju belang dengan stoking biru duk sebelah sambil ternganga mulut duk jampi serapah dalam mimpi yang  teman dia drive katanya..

aku " ok fine"..! dalam hati "mesti raya jumaat nanti nak minta maaf aku pasal tu nanti "
tapi kesudahannya?"
hahhahahhaa..
aku minta maaf kat en bobot sambil tangan sebelah tgh kejar danish pakai baju weh

sorry tak ada pic untuk raya tahun ni .."protes tak ada baju raya "!

ok bye asalamuaalaikum



Friday, July 10, 2015

Ramadhan kali ni kami bertiga

Asalamuaalaikum...

Kali ni hanya aku berdua dan plus dengan baby comming soon ni berbuka..agak sedih..hehee
Tp bila aku tengok keletah danish yang buat aku lupa kadang2 dia dah membesar menjadi seorang pelindung dan imam kepads umii dia nanti in sha Allah...

Dan ada bnyk jugak kata kerja yang dia dah pandai bgtau..tp yg agak aku kurang pasti bila aku suh dia selalu sebut .."umii cantik" mula tu dia ckp la..."umii antik"...tp kalau dia lupa..dia lak ngusik.."umiii chuk"...

Agak keterlaluan disitu..

Tp agak sedih bila..dia agak leka bermain..dia akan dtg berlari sambil gtau. "Umii ...papa yik".."kak pintu( papa balik..buka pintu) .sedih nya...tp dia skrg may be rindu sgt2 akan kehadiran en bobot kot..tp terpaksa la buka pintu dan biar dia tengok sendiri kebenaran yang dia dalm ilusi..heheh

"Papa keja la syg"...nanti papa balik ok." Dia akan mengajuk sedikit..sambil tutup pintu ..
"Anak aku da besar la..dia dah cr org yg dia rindu dan tunjuk emosi "... Dulu dia tak kesah pun..
En bobot ade atau x..tp sejak dia dah kenal xbox racing game tu..en bobot la segalanya bg dia...
Tp bila aku tanya ..siapa beli toys ni"??
Laju dia akan ckp""papa liiiii"""padahal kuar dr kedaii mainan tu pun belummmm..geram gak la.hehee

Silap aku jugak..sbbnya sebelum ni bila ada toys yg dia pegang..laju je akan gtau dia.."hanya papa je leh belikan danish toys ok"umii tak boleh"..danish lak siap angguk..ok terima arahan .bagus!!hehe
Tp bila aku yg belikan..walaupun langgar sedikit prinsip.danish setia akan ckp "papa liii""yeaaa

So minda kanak2 ni memang span ...lepas ni aku kena tapis bnyk benda bila nk cerita fakta atau auta kat danish..

Asa kes yang aku tengah bebel kat en bobot dlm loghat .."papa ang ni kan..boleh pulak dia mandi ngan. Beskal tu"..so tetiba danish nmpk en bobot dia panggil"papa ang"...papa ang...terkejut gak aku..
Aku ingt dia tak alert..
Peringatan untuk aku lebih berhati2 bila aku nk bebel atau aku usik en bobot
Bahaya..
Bahaya



Tuesday, June 9, 2015

jgn cari pasal dengan kuini

asalamuaalaikum

Menyesal aku tak lah dengan mengadap buah tu sorang2 mcm 1st time aku jumpa ciptaan Allah tu
tapi ada jugak akibat nya yang aku terpaksa hadap dan menahan sakit nya semua urat saraf seluruh badan!

bukan salah kuini pun

alkisah nya biasalah bila mak ayah ada kat umah masa ni la badan aku sakit2 lenguh2 muntah balik..( kemainn kan..hahahha) tp tak sebenarnya memang aku betul huhhu
 tp mak kan...tak nah nak salah kan aku pasal previous pantang dua tahun lepas,,hahha
kalau aku ditempat mak ..mesti ayat aku mcm ni
"ha tu lahhhh org semua dah gtau pantang betui2! jgn curi2 minum air ais sampai satu jag ! kan dan sakitnya sekarang ni ha " sakit kan "?sampai makan buah kuini sebji pon mcm makan sebesen "
lutut tu mcm dah mcm orang umuq 50 kan..kan..
kalau itu aku..

tp bukan mak..

mak dia carring lain mcm sket..buat ang akan asa kalau ang demam pun ang nak duk tido celah ketiak mak..ha gitueww walaupun anak dah nak dua..ahhaha


dah masuk ari kedua aku asa tak selesa dengan urat saraf ni dan aku jugak risau perut aku tak membesar mcm pregnant danish almost 16 weeks harap semua nya sihat dan sempurna hendakNya..aminnnn


lain anak lain la karakternya yaa idok...kiannnn

mak ckp
kalau dah TERINGIIIN SANGAT mengadap ja la..so ingt la 1st pregnant aku hanya boleh minum air tebu dengan nenas cicah kicap..boleh dikatakan ari2 gak aku mengadap ..tp kuasa Allah kan..hanya Dia yg tahu apa yg terbaik untuk hamba2 Nya..


tp aku nak buat mcm tu jugak time berpantang memang tak dapat la..( yg tu bukan untuk baby tapi utk sedapkan tekak ) memang sakit yg memang dicari aku terpaksa hadap SEKARANG !

so buat sesetengah ibu yang akan pertama kali berpantang..seriussss aku nk gtau TOLONG LA berpantang dengan BERSUNGGUH-SUNGGUH sbbnya tak rugi kan dimasa akan datang..
dan kita akan bersyukur dengan ayat seoalh2 mcm ni " nasib baik la pantang beria2 "kalau tak aku kena bertongkat hanya kerana kuini..ha gituu la lebih kurang


nanti la aku cerita lagi drama pantang dua tahun lepas yang aku kenang dan menyesal sampai sekarang

ok bye2 asalamuaalaikum

Monday, June 8, 2015

tetamu yang aku syg datang berkunjung

asalamuaalaikum

Mak ayah kunun nak suprise yeah agak berjaya misi tersebut sbbnya aku agak supprise la kalau ada 3 family lain jugak ada..
hahaha

Terubat la rindu aku pada mak punya air tangan ..nak2 dalam keadaan aku yang tak berapa nak best ni..
kebetulan en bobot offshore skrg so dengan senang hati aku pekena en bobot tanpa dapat maklum balas.bestnya rasa..
selama ni kalau dia jugak ada..comfirm aku kena bnyk jugak rahsia aku yang bab memasak dan sebagai nya en bobot akan bentang kat telinga mak//"
contoh

"hmmm rumah ni lama dah x bau gulaiii kari mcm ni?"uihhhhhhhhhhhh kan tu bahaya...
pastu en bobot akan berusaha menunjuk kan kerajinan beliau menandingi kerajinan aku..
contoh
tengah ari rembang mak nokkkk boleh en bobot mesin rumput dr depan umah sampai belakang dan akan cuci garage keta dengan berkilat nya
dan akan suh aku buat air dengan nada mcm ni
"air satu jag please!"
pastu akan tanya aku balik lepas dia buat semua tu
"mak kata b rajin x?"
aku :" erkkkkk ada la..tp mak kata mcm rajin mengampu je"hahhahahhaha ( ok aku tipu )
mak sebenarnya kata mcm ni
"ermm kesiannnn tengah panas tu"..ye la duk umah pun tak leh nak rehat mana "
yg tu aku tak cita la kat en bobot
kembang la paru2 dia nanti


ok..bye2
asalamuaalaikum